Lunsjtrening med Powel

Bedrifter
Forskning
Kjekt å vite
Brukerhistorier

Onsdag 25.02 gikk prosjektgruppa til Powel gjennom en helsetest sammen med Myworkout i en forlenget lunsjpause. Bakgrunnen er det pågående IFU-prosjektet.

Informasjon før start

— Vil du ha kaffe?

Det avlange og dominerende konferansebordet er fylt til randen av ferdigsmurte rundstykker, vafler med brunost og juice i glasskarafler som minner om de gamle melkeflaskene.

— Dere må bare spise mens vi forteller dere om det som skal skje i dag.

Knut Løkke, daglig leder og gründer bak firmaet Myworkout, reiser seg opp og spør om sidemannen kan trykke «neste slide» på macen hans underveis i foredraget.

— Ja, klart det, mumles det mellom rundstykke-tyggene.

Vi befinner oss på et av møterommene til Powel, leverandør av programvareløsninger til energiselskaper, entreprenører og offentlig sektor – og Myworkouts prosjektpartner i et IFU-prosjekt støttet av Innovasjon Norge.

Inaktivitet farligere enn røyk

— Now Jan Hoff is going to tell you more about how to train efficiently, avslutter Knut, som har holdt foredraget på engelsk. Powel er en internasjonal bedrift med 380 ansatte fordelt over flere land, og har også et mangfold av land representert i Trondheimslokalene sine.

Alle rundt bordet snur på de høyryggede svingstolene og retter blikket oppmerksomt mot professor i medisin, Jan Hoff. Han skal snakke om «trening for livet» - et velkjent og inspirerende foredrag om viktigheten av trening, og hvordan man skal trene for å oppnå god helse og bra livskvalitet.

— Inaktivitet er farligere enn å røyke, motiverer Hoff.

Blikkene rundt bordet begynner å vandre spørrende fra person til person. Dette var ny informasjon.

— Men det betyr ikke at jeg oppfordrer til røyking, påpeker Hoff litt lattermildt.

Latteren sitter løst i det profesjonelt innredede rommet.

Hoff forteller videre om hva slags trening de oppmøtte bør gjennomføre, og hvor ofte. To dager i uka med fire ganger fire intervaller og styrketrening for bena holder ifølge professoren. Han legger til at man også bør holde på den gode, norske tradisjonen om å gå tur i helgene. Da kan man holde seg 20 år biologisk til man blir 80 år.

— Men du kan selvfølgelig velge helt selv hvor aktiv du vil være. Du kan velge mellom to timer effektiv trening i uka, eller en økt risiko for livsstilssykdommer, sier Hoff.

— Og de to timene inkluderer også dusjingen etter treningen, legger han til.

De ansatte ser overbevist ut. To timer i uka, mot et lengre og friskere liv. Det er ingen høy pris å betale.

Pilotgruppe

Latter blander seg med den summende lyden av seks tredemøller og føtter som dunker ned på det roterende båndet i lett jogg. Møllene er splitter nye og får virkelig testet seg allerede første dag på jobb.

— Ti sekunder til første intervall. Dere kan snart skru opp hastigheten.

Hoff snakker høyt og tydelig for å overdøve støyet i kjelleren.

Praten roer seg. Dyp konsentrasjon og fokuserte blikk tar over, før hastigheten av dunkene mot båndet øker.

Vi har forflyttet oss fra det profesjonelle lokalet i tredje etasje og ned i kjelleren, der én vegg er dekket av speil, og resten av rommet er fylt av treningsapparater fra 90-tallet. Det er tid for å teste de ansattes fysiske form.

Deltakerne i testen er en pilotgruppe med Powel-ansatte. Den består av fem fra ledergruppa og fem tilfeldig utvalgte ansatte. En gruppe som er representativ for firmaet, og som har en forankring blant lederne.

—260 kilo?! Med de små fotan der?!

Summing og lyden av føtter i høy hastighet byttes ut med en klingende lyd av vektskiver som slår mot hverandre.

I et av hjørnene i kjellerlokalet står tre personer og ser imponert på en kollega som nettopp har klatret opp av beinpressapparatet.

—260 kilo?! Med de små fotan der?!

Utholdenhet og styrke

Motivasjonen fra foredraget fortsatt friskt i minne. Pilotgruppa svetter og prøver å finne riktig pulssone med god hjelp av Hoff og doktorgradsstudent i medisin, Stian Nyberg.

— Utholdenhetstesten på mølle går ikke til utmattelse som alle andre tester gjør, men den har likevel samme nøyaktighet. Det er et utgangspunkt som sier noe om din biologiske alder eller din utholdenhet – som følger hverandre, forklarer Hoff.

«Styrketesten måler styrken i hele strekkapparatet i beina. Det representerer jo mange og nitti prosent av det du gjør i løpet av dagen, så det er den styrken vi er mest opptatt av – og som i størst grad relateres til risikoen for innaktivitetsrelaterte sykdommer», fortsetter han.

Hvorfor er disse øvelsene så viktige?

— Den første øvelsen er viktig fordi den adresserer hjertet. Du kunne ha brukt mange andre bevegelsesmåter, men skal du påvirke hjertet og kretsløpet, må du engasjere store nok muskelgrupper. De fleste gjør det ved gang eller løp i motbakke, men du kunne også syklet gått på ski eller rodd, men det er litt upraktisk innendørs, sier professoren med et lurt smil.

— 30 sekunder igjen av tredje intervall.

Hoff har kontroll på klokka, mens Stian tar en sjekk av pulsen til de på mølla. De må ligg rett sone.

Summelyden dempes og dunkene fra føttene høres ut som jevne hjerteslag mot det roterende båndet. De rødsprengte Powel-ansatte griper etter vannflaska mens smilene brer seg i ansiktene. Praten tar over for konsentrasjonen igjen.

Skrekkblandet fryd

"Testpilotene" har fått utdelt nye Garmin-produkter for å kunne ha kontroll og hente inspirasjon i å kunne følge med på kroppens reaksjoner mens de trener – noe de fleste ikke har satt seg inn i tidligere. Mange i pilotgruppa er spente på testen, og spesielt spente er de på resultatet – med trykk på den biologiske alderen.

— Jeg er usikker på forventingene jeg har, men jeg tror dessverre det blir en negativ opplevelse når det kommer til hvor jeg står nå, sier den 55 år gamle Økonomidirektør Øystein Sæther.

Elisabeth Tangvik Almaas, avdelingsleder i Powel, var derimot litt mer positiv til testen før den startet.

— Jeg har litt skrekkblandet fryd med tanke på det. Jeg håper min biologiske alder ikke er så langt fra min egentlige alder, men jeg tror det både kan gå litt over og litt under, sier hun, og påpeker at hun fylte 45 år dagen før.

Både Øystein og Elisabeth trener lite i hverdagen, men er mye i aktivitet gjennom jakt eller kveldsturer med hunden. De er derimot begge veldig motiverte der de løper på tredemøllen og følger med på pulsklokkene. De gir også alt da de tester beinstyrken, og skyer vektene ifra helt til grimasene skjærer i ansiktet.

— Nei, nå tror jeg ikke at apparatet tåler mer vekt, men jeg tror du hadde klart mer, høres det fra hjørnet.

Helse og livskvalitet

Myworkout fikk noen ord med lederen i Powel, Bård Benum, mens de ansatte skiftet og gjorde seg klare til å gjennomføre testen. Han ser frem til et samarbeid med Myworkout, og håper de kan tilby et treningsalternativ til alle sine ansatte ved endt prosjekt.

— Det er et spennende prosjekt. Vi håper på å kunne lage et godt konsept som kan komme våre ansatte til nytte, og som Powel vil ha godt utbytte av.

Benum er selv en aktiv person, men er ikke en del av pilotgruppa. Han har tidligere drevet med langrenn på høyt nivå, men valgte studier fremfor idretten. Han har likevel ikke lagt trening helt på hylla, og er klar på at aktive ansatte er viktig for Powel.

— Helse har med livskvalitet å gjøre, og aller viktigst er det for den ansatte selv. For oss som arbeidsgiver er det viktig at de ansatte har god helse ut i fra det at de også yter bedre på jobb, sier han.

Ny motivasjon

Den summende lyden har stoppet og føttene hviler seg. Likevel er det langt ifra stille på treningsrommet i kjelleren.

— Hvor gammel ble du?

— Hva lå du på i puls?

— Jeg tror min klokke tok inn et annet pulsbelte enn det jeg har på meg.

Pilotgruppa venter spent på resultatene – å få vite biologiske alder og oksygenopptak.

— Bjørn Dæhli hadde et oksygenopptak på 90, høres det fra mengden.

Daglig leder i Myworkout, Knut Løkke, står litt unna alle andre med Macen på armen. Han får besøk av én og én. Resultatene er personlige, og skal kun deles dersom den ansatte føler seg komfortabel med det. Elisabeth deler gledelig.

— Vet du hva? Resultatet ble 20 år! Det er helt fantastisk!, sier hun med et bredt smil om munnen.

— Jeg var veldig overraska, og veldig fornøyd. Det var mye bedre enn jeg hadde tenkt, og det var veldig artig, fortsetter hun.

Tallet hun fikk på oksygenopptaket sa henne derimot ikke så mye.

— Men det må jeg bare lære meg, fortsetter hun.

Øystein var ikke like fornøyd med resultatet, men lot seg ikke knekke av den grunn.

— Det ble sånn midt på treet. Alderen ble rundt 55, og opptaket var på cirka 34. Det var faktisk litt bedre enn jeg hadde trodd.

— Målet nå er å få den biologiske alderen ned. Trene og bruke de apparatene som står her.

Så du skal trene fire ganger fire, to ganger i uka?

— Ja, i hvert fall det.

Latteren ebber ut mens de ansatte forsvinner nydusjet oppover i etasjene.

— Det er herlig å trene i arbeidstiden, blir det sagt før de siste går tilbake på jobb, med ny motivasjon og friske røde kinn.

Det ikke er påvist noen helsegevinst utover det å være 20 år gammel; En gjennomsnittlig tjueåring, og de som er sprekere, har den samme risikoen med tanke på inaktivitetsrelaterte sykdommer. Så; Marit Bjørgen er tjue år gammel, en relativt godt trent tjueåring er tjue år gammel og en godt trent førtiåring er tjue år gammel

Fra du er 20 år gammel reduseres gjennomsnittskapasiteten med én prosent per år, men samtidig er det mulig å holde seg 20 år gammel til man er åtti.

Referansen er til gjennomsnittet i befolkningen, som ikke er spesielt bra. En gjennomsnittlig tjueåring er derimot spesielt bra, og det er der vi ønsker at målsettingen for trening skal være.

Test ditt maksimale oksygen opptak og biologiske alder Myworkout GO. Last ned gratis for iOS eller Android.

Ved å klikke «Godta», godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigering, analysere nettstedsbruk og hjelpe til med markedsføringsarbeidet vårt. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.
Innstillinger